fbpx

 

yoga geliou logo big2

Βιωματικά εργαστήρια για Ευτυχία , Χαρά, Γέλιο, Συναισθηματική Απελευθέρωση , Βελτίωση της Αυτοπεποίθησης, της Επικοινωνίας, της Σωματικής και Ψυχικής Υγείας, Φυσική Αντιγήρανση, Αλλαγή τρόπου Αντιμετώπισης Προβλημάτων και Συμπεριφοράς , Αυξηση Θετικής Ενέργειας και Εκδηλώσεων Ανιδιοτελούς Αγάπης, Συγχώρεσης και Κατανόησης, Μείωση Αγχους, Θετική και Εποικοδομητική Εκπαίδευση των Αυτομάτων Αντιδράσεών μας.

Με λίγα λόγια

Η Γιόγκα Γέλιου είναι μια φυσική άσκηση
που μέσα από το γέλιο, το τραγούδι,
το χορό, το παιγνίδι και τις γιόγκικες αναπνοές,
προκαλεί το πηγαίο γέλιο, φτιάχνει την διάθεση,
ωφελεί το σώμα, το πνεύμα,την εργασία,
βελτιώνει την υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα
και την κοινωνική σύνδεση.

Δημιουργήθηκε από τον Ινδό ιατρό Παθολόγο Δόκτορα Μαντάν Κατάρια το 1995 στην Ινδία και τώρα διδάσκεται στο πανεπιστήμιο του γέλιου.

Ο ιδρυτής Δόκτορας Μαντάν Κατάρια μετά από μακροσκελείς μελέτες και έρευνες που αποδείκνυαν επιστημονικά ότι το σώμα μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν γελάμε αυθόρμητα από αστεία ή από άσκηση και βασιζόμενος στο γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να γελάσει χωρίς αστεία, χιούμορ, ή κωμωδία, επινόησε ασκήσεις πρόκλησης γέλιου, παιδικής διάθεσης και χαράς, τις εφήρμοσε τις εξέλιξε και τις διέδωσε για να ευεργετηθούν όλοι οι άνθρωποι από τα οφέλη του γέλιου.

Έτσι οι βιοχημικοί, (ορμόνες) μηχανικοί, (μυοσκελετικό σύστημα) και ψυχολογικοί μηχανισμοί, που προκαλούνται από το γέλιο, ενεργοποιούνται ευνοϊκά για το σώμα, τον νου και τα συναισθήματά μας μέσω αυτών των ασκήσεων. Αρκούν 20 λεπτά γέλιου για να δραστηριοποιηθούν όλα τα φυσιολογικά οφέλη της γελοτοθεραπείας.

Μετά αυτές τις φυσικές ασκήσεις τις εμπλούτισε με ασκήσεις αναπνοής και τις τελειοποίησε με τον διαλογισμό γέλιου.

ΟΦΕΛΗ

Φτιάχνει τη διάθεση ωφελεί την υγεία, την εργασία, την κοινωνική σύνδεση με:
Αναίρεση των συνεπειών του άγχους και του φόβου, τη μείωση των ορμονών της κορτιζόλης και των επιπέδων πεπτιδίων και την αύξηση της ενδορφίνης και της ωκυτοκίνης .
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ανοσφαιρίνης Α.
Ενίσχυση κυκλοφορίας εσωτερικών οργάνων- πεπτικό και λεμφικό σύστημα-.
Καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες
Αύξηση των αναπνευστικών λειτουργιών- εύρος όγκου αέρα, και κίνησης διαφραγματοκήλης-.
Xρησιμοποίηση περισσοτέρων από τους μισούς μυς του σώματος και εκγύμναση των μυών του στομάχου, των κοιλιακών, των ραχιαίων και των μηριαίων.
Αναζωογόνηση της επιδερμίδας προσώπου σύσφιγξη και τόνωση των μυών, μείωση των ρυτίδων και της χαλάρωσης
1 λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 10 λεπτά κωπηλασίας ή τρεξίματος ή χρήσης μηχανημάτων εκγύμνασης.
Νέα ικανότητα να γελάμε με όλα τα πράγματα που πρώτα προκαλούσαν θυμό ή άγχος.
Νέα στάση ζωής συνειδητά ευτυχισμένη που επηρεάζει θετικά και τους γύρω μας
Αύξηση της ωκυτοκίνης την ορμόνη της αγάπης της ηρεμίας της κοινωνικής δεκτικότητας της εμπιστοσύνης, της κατανόησης, της συγχώρεσης, της αισιοδοξίας, της αυτοπεποίθησης, της αυτοανάπτυξης, της γενναιοδωρίας της προσφοράς και της βοήθειας .
Μη βίαιη συναισθηματική απελευθέρωση και κάθαρση καταπιεσμένων συναισθημάτων ντροπής, ατολμίας, συστολής, ανεπάρκειας, ανασφάλειας, αποστροφής κοινωνικής συναναστροφής, κρίσεων πανικού, κατάθλιψης από την έκκριση των ορμονών της ωκυτοκίνης και ενδορφίνης.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κάθε συνεδρία ξεκινά με ασκήσεις στρεσινγκ , συνεχίζει με τραγούδι, χειροκροτήματα, χορό. Παρεμβάλλονται οι ασκήσεις αναπνοών ανάμεσα τους για βαθειά οξυγόνωση -παράγων ενεργετικής υγιούς ζωής -που εμποδίζει την εμφάνιση νόσων αλλά και για να προετοιμάσουν τους πνεύμονες για το γέλιο που θα ακολουθήσει.

Σταδιακά αναπτύσσονται συναισθήματα ομαδικής συμπεριφοράς (κοινωνικότητα) και παιδικής διάθεσης και το πηγαίο γέλιο αναβλύζει αυθόρμητα. Η συνεδρία ολοκληρώνεται με ασκήσεις καθοδηγούμενης χαλάρωσης –Διαλογισμός γέλιου-.

Η εμπειρία αυτού του διαλογισμού, οδηγεί κάθε φορά τους συμμετέχοντες σε υγιή συναισθηματική κάθαρση σε συναισθήματα χαράς, απελευθέρωσης, και ψυχοσυναισθηματικής ενδυνάμωσης.

Η συνεδρία εκπονείται βάσει πρωτοκόλλου με τεράστια ποικιλία ασκήσεων, από εκπαιδευμένους Συντονιστές Γιόγκας Γέλιου, πιστοποιημένους από το πανεπιστήμιο της Γιόγκας Γέλιου, προς ομάδες ελεύθερης συμμετοχής ατόμων χωρίς διάκριση ηλικιακή φυλετική η κοινωνική.

Γίνεται με τους συμμετέχοντες όρθιους που κινούνται ελεύθερα στον χώρο και εμπλέκονται μεταξύ τους. Στις ασκήσεις χαλάρωσης είναι καθιστοί ή ξαπλωτοί

Διαρκεί περίπου 1 με 1.30 ώρα.

Η Γιόγκα Γέλιου είναι μια ήπιας μορφής αεροβική άσκηση και ως τοιαύτη έχει τις ίδιες αντενδείξεις που έχει κάθε ήπια αεροβική άσκηση: Αρτηριακή πίεση πάνω από 180, συγκεκριμμένα καρδιολογικά προβλήματα , αρχές εγκυμοσύνης, αιμορραγούσες αιμορροΐδες, πρόσφατο χειρουργείο.

Παρότι η Γιόγκα Γέλιου αυτή την στιγμή που υπάρχουν 16.000 κλαμπ σε 105 χώρες στην υφήλιο με 4.000.000 μέλη , στην χώρα μας δεν είναι ακόμα τόσο δημοφιλής όσο σε άλλες, ο Δήμος Αθηνών καθώς και μερικοί άλλοι , παρέχουν δωρεάν χώρο για την διεξαγωγή της και τώρα γίνονται επαφές για να την προσφέρουμε σε διάφορα ιδρύματα όπως γηροκομεία, νοσοκομεία, φυλακές, κλπ. όπως ήδη γίνεται στο εξωτερικό.

Πολλές μεγάλες εταιρίες , ξενοδοχεία κλινικές πληρώνουν τις συνεδρίες της Γιογκας Γέλιου για να τις προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους γιατί αυτό αυξάνει ποιοτικά και ποσοτικά τις αποδόσεις τους.

Μεγάλα γυμναστήρια έχουν συμπεριλάβει τις συνεδρίες Γιόγκας Γέλιου στο πρόγραμμά τους σαν εναλλακτικές μορφές άσκησης ενώ πολλά κλαμπ Γιόγκας Γέλιου λειτουργούν αυτοτελή παρέχοντας μόνο αυτό το αντικείμενο.

Επίσης συνηθίζεται σε μεγάλα συνέδρια που απαιτείται παρατεταμένη προσήλωση παρακολούθησης από τους συνέδρους, να καλούνται συντονιστές Γιόγκας Γέλιου για μιά συνεδρία ώστε να οξυγονώσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες με ευχάριστο τρόπο και ανανεωμένοι οι σύνεδροι να μπορούν να συνεχίσουν.

Ομάδες ατόμων όπως επιχειρηματίες, ηθοποιοί, ομιλητές, εκπαιδευτές, αθλητές, μαθητές, χρησιμοποιούν την τόνωση γέλιου πριν την έναρξη της εργασίας τους, την ομιλία, την συνάντηση, ή των εξετάσεων, για καλύτερη απόδοση και αποτελέσματα.

Η γιόγκα Γέλιου απο την Ηλιακτίδα εκπονείται στον Δήμο Μαρκόπουλο με την αρωγή του, απο το 2017 και επίσης ωριαίες συναντήσεις γίνονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στο Πόρτο Ράφτη, στην αίθουσα του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου “Δήλιος Απόλλων" .

Εχει λάβει μέρος σε φιλανθρωπική εκδήλωση της Caritas Ελλάς τον Ιούλιο του 2018.

Το 2018 δημοσιεύτηκε το άρθρο της Το γέλιο η πιο ευχάριστη θεραπεία σας στην Εναλλακτική Ατζέντα http://enallaktikidrasi.com/2018/01/gelio-pio-efharisti-therapeia/